Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΕΝΟΤ.3 Η κατοχή της εξουσίας δεν εγγυάται την ευτυχία




Η παρακάτω παρουσίαση που αποτελείται από 24 διαφάνειες αφορά στο κείμενο της τρίτης ενότητας των αρχαίων ελληνικών της γ΄ γυμνασίου. Κάνοντας μία αναδρομή στα πολιτεύματα της αρχαίας Ελλάδας, καταλήγουμε στα χαρακτηριστικά του τυραννικού πολιτεύματος και βλέπουμε κάποιους τυράννους της αρχαιότητας αλλά και δικτάτορες της σύγχρονης Ελλάδας. Κατόπιν, ασχολούμαστε με τα έργα προόδου που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των τυραννικών καθεστώτων ως μέσο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Τέλος, η παρουσίαση αναφέρεται στις επιθυμίες των τυράννων από τη μία πλευρά και στα συντηρητικά θέλω των απλών πολιτών από την άλλη πλευρά, για να συμπεράνουμε ότι ο τύραννος ποτέ δε φτάνει σε επίπεδο αυτάρκειας. Η παρουσίαση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν τη διδασκαλία του κειμένου της ενότητας, ώστε ο μαθητής να δει το φανόμενο τυραννία συνολικά και να έρθει σε επαφή με το περιεχόμενο του αρχαίου αποσπάσματος μέσα από τις τελευταίες διαφάνειες της παρουσίασης. Ας μη ξεχνάμε φυσικά ότι η αλλαγή του παραδοσιακού τρόπου διδασκαλίας και η χρήση οπτικών μέσων προσελκύει το ενδιαφέρον των μαθητών και δημιουργεί μία ατμόσφαιρά χαλάρωσης δεδομένου ότι οι απαιτήσεις για το συγκεκριμένο μάθημα είνα  αρκετές. για ναδείτε την παρουσίαση πατήστε εδώ.

2 σχόλια:

Γαλλής Κώστας είπε...

Καταπληκτική παρουσίαση! Νομίζω μάλιστα ότι μπορεί να καταστεί και διαθεματική με την ιστορία και την κοινωνική και πολιτική αγωγή. Αν μπορούσα να προσθέσω, θα έβαζα μια εικόνα μακέτας των σχεδίων του Χίτλερ για το Βερολίνο του Γ΄ ραιχ. Αν ποτέ κάνω αρχαία ή ιστορία θα τη χρησιμοποιήσω.

trinity είπε...

Μπράβο Βερονίκη! Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για ένα παρα πολύ ενδιαφέρον και δυστυχώς διαχρονικό για την Ελλάδα θέμα! Συμφωνώ με τον Κώστα, θα τη χρησιμοποιήσω οπωσδήποτε στην Ιστορία φέτος και στα Αρχαία του χρόνου.