Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, α΄γυμνασίου, " Χριστουγεννιάτικη ιστορία", Κ. Ντίκενς

 
 Συνάδελφοι,
   Είμαστε εδώ και λίγο καιρό στο Πνεύμα των Χριστουγέννων. Φυσικά,  όλοι έχουμε κουραστεί, όλοι έχουμε ανάγκη για ένα μικρό διάλειμμα, περιμένουμε πώς και πώς τα Χριστούγεννα. Εύχομαι, βέβαια, να νιώσουμε όλοι το πραγματικό Πνεύμα των Χριστουγέννων, να ζήσουμε την ιερότητά τους και να μην τα αντιμετωπίσουμε απλώς ως ένα διάλειμμα στο κουραστικό μας πρόγραμμα και στην καθημερινή ρουτίνα μας!
    Ο στρατιώτης όμως μέχρι το τέλος βρίσκεται στη γραμμή του. Έτσι, στα νεοελληνικά Κείμενα της α΄ γυμνασίου αναλύσαμε τη Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Κ. Ντίκενς, ήρθαμε σε επαφή με τον τσιγκούνη και φιλάργυρο, μίζερο, ατομιστή, υλιστή και με εμμονή στο χρήμα Σκρουτζ και είδαμε τη διαφορετική ματιά του όσον αφορά στο νόημα της γιορτής των Χριστουγέννων σε σχέση με τον καλοκάγαθο, ήρεμο και χαρούμενο ανιψιό του. 
Ο Σκρουτζ στο λιγιστήριό του
      Ο τελευταίος μιλά για την ιερότητα της γιορτής, τη σύνδεσή της με αξίες, όπως η καλοσύνη, η συμπόνια, η φιλευσπλαχνία και την ευκαιρία να πραγματοποιηθεί το ανθρώπινο πλησίασμα και ο κάθε άνθρωπος να δει το συνάνθρωπό του ως συνταξιδιώτη του στην πορεία της ζωής.
      Μετά το πέρας της ανάλυσης, ασχοληθήκαμε τη δημιουργική γραφή εφαρμόζοντας την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και έχοντας δύο κυρίως στόχους: 
1. τα οφέλη που προκύπτουν από τη συνεργασία
2. την εξάσκηση στη δημιουργική γραφή.
Η γέννηση του Χριστού

   Μετά από τις ασκήσεις των ομάδων, ασχοληθήκαμε με την κοινή εργασία, ερχόμενοι σε επαφή με ένα απόσπασμα από το ευαγγέλιο - άσκηση που προτείνεται στο σχολικό εγχειρίδιο και δίνει την ευκαιρία να πληροφορηθούμε για τη γέννηση του Χριστού.

ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
Κείμενο: Παραμονή Χριστουγέννων, Κάρολος Ντίκενς
Ομάδα α ΄
1.       Να γράψετε ένα ποίημα για τα Χριστούγεννα ή για το τσιγκούνη Σκρουτζ. Ακόμη, να δώσετε δύο άλλους διαφορετικούς τίτλους για το απόσπασμα.
Ομάδα β ΄
2.       Ο Σκρουτζ φεύγοντας από το γραφείο του συναντά ένα φτωχό πολυφαμελίτη ( = οικογενειάρχη με πολλά παιδιά), ο οποίος του ζητά ελεημοσύνη ευχόμενος «Καλά Χριστούγεννα». Να γράψετε το διάλογο ανάμεσα στον ήρεμο, πιστό στο Θεό και καλόκαρδο επαίτη (= ζητιάνο) και στο μίζερο και τσιγκούνη Σκρουτζ που θεωρεί απαράδεκτο να δώσει ελεημοσύνη σε έναν ξένο ( ή σε ένα οποιονδήποτε άνθρωπο).
Ομάδα γ ΄
3.       Να μετατρέψετε όλη τη δεύτερη ενότητα του αποσπάσματος (καλά Χριστούγεννα, θείε… ως το τέλος) όπου κυριαρχεί ο διάλογος σε ένα συνεχές κείμενο όπου θα κυριαρχεί η αφήγηση. Ο αφηγητής να είναι θεός, μη δραματοποιημένος, παντογνώστης που να γνωρίζει τις σκέψεις των ηρώων του.
Ομάδα δ ΄
4.       Μετά τη συζήτηση του Σκρουτζ με τον ανιψιό του, ο τσιγκούνης θείος αλλάζει γνώμη για το πώς πρέπει να φέρεται στον υπάλληλό του, για την ατμόσφαιρα στο γραφείο του και τη λιγοστή φωτιά ,  για την αξία του χρήματος, για το νόημα των Χριστουγέννων. Σε μία σελίδα ημερολογίου του Σκρουτζ καταγράφετε αυτή τη μεταστροφή με βάση τα τέσσερα παραπάνω θέματα, αλλά και τα συναισθήματά του.
Ομάδα ε ΄
5.       Ως υπάλληλος του γραφείου του Σκρουτζ σε μια σελίδα ημερολογίου καταγράφεις την ατμόσφαιρα στο γραφείο με το αφεντικό σου στις 24 Δεκεμβρίου, τη λιγοστή φωτιά, την απόμακρη συμπεριφορά του, το μισθό σου, το πώς βλέπεις εσύ τα Χριστούγεννα. 
 
v  Κοινή εργασία για όλους: Αφού διαβάσετε το παρακάτω απόσπασμα από τα-ην Καινή Διαθήκη και συγκεκριμένα από το δεύτερο βιβλίο του Ευαγγελιστή Λουκά, παράγρ. 8-14, να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:
-          Σε ποιους παρουσιάστηκε Άγγελος Κυρίου και τι έκαναν αυτοί τη στιγμή εκείνη;
-          Ποια η όψη του Αγγέλου και τι τους ανακοίνωσε;
-          Ποιες οι πληροφορίες για το βρέφος που γεννήθηκε;
-          Τι συνέβη στο τέλος της ανακοίνωσης;
-          Τι σηματοδοτεί η γέννηση του Υιού του Θεού; Για ποιο λόγο ο Θεός τον έστειλε στη γη;
 §8. Και ήσαν μερικοί ποιμένες εις την αυτήν χώραν, οι οποίοι έμεναν έξω εις τους αγρούς και εφύλαττον το ποίμνιόν τον παραμένοντες με την σειράν των άγρυπνοι καθ’ ωρισμένας  ώρας τήν νύκτα.
§9. Και ιδού Άγγελος Κυρίου παρουσιάσθη  αιφνιδίως εις αυτούς και φως λαμπρόν και εξαστράπτον, θείον και υπερφυσικόν τους περιεκύκλωσε και εφοβήθησαν υπερβολικά, διότι εκατάλαβαν αμέσως, ότι εκείνος, ο οποίος τους παρουσιάσθη, δεν ητο όμοιός των άνθρωπος, αλλ΄ύπαρξις ουρανία και υπερφυσική.

§10. Και τους είπεν ο άγγελος: μη φοβεισθε, τουναντίον χαρειτε. Διότι ιδού σαν αναγγέλλω χαρμόσυνον είδησιν, που θα σας προκαλέση μεγάλην χαρά, η οποίαν θα είναι και χαρά δι΄όλον τον λαόν του Θεου.
§11. Θα είναι δε χαρά όλου του λαού, διότι εγεννήθη σήμερονδιά σας Σωτήρ, ο οποίος ως άνθρωπος μέν είναι όμοιός σας, αλλά χρισμένος με το πλήρωμα της θεότητος, ως Θεός δε είναι και Κύριός σας. Και εγεννήθη εις την πόλιν του Δαυίδ, προς τον οποίον εδόθησαν αι  επαγγελίαι, ότι από το γένος του θα προέλθη ο Χριστός.
§12. Παλι αυτό ας είναι εις σας σημειον, με το οποίον θα αναγνωρίσετε τον γεννηθέντα Σωτηρα. Θα εύρετε έν βρέφος εις απλά σπάργανα τυλιγμένον και τοποθετημένον όχι εις κούνιαν βασιλικήν ή πολυτελη, αλλά μέσα εις μίαν φάτνην. Βρέφος, δε, που να εγεννήθη απόψε και να έχη αντί κούνιας τήν φάτνην αυτήν, έν και μονον υπάρχει είς την Βηθλεέμ και τά περίχωρά της.
§13. Και έξαφνα συνενώθη με τον άγγελον εκεινον πληθος στρατου αγγέλων εξ ουρανου, οι οποίοι εδοξολόγουν τον Θεόν και έλεγον:
§14. Δόξα ας είναι εις τον Θεόν, εις τα ύψιστα μέρη του ουρανου από τους εκει κατοικουντας αγγέλους, και εις την γην ολόκληρην , που είναι ταραγμένη από την αμαρτίαν καί τά βίαια πάθη της, ας βασιλεύσηη θεία ειρήνη. Διότι ο Θεός εξεδήλωσε τώρα λαμπρως την εύνοιαν και ευαρέσκειάν του εις τους ανθρώπους διά της ενανθρωπήσεως του υιου του.
Το κατά Λουκάν, κεφβ. § 8-16

Δεν υπάρχουν σχόλια: