Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Τι σημαίνει "Πύρρειος Νίκη"

Πύρρος, Βασιλιάς Ηπείρου
      Τι σημαίνει Πύρρειος Νίκη; Ας δούμε κάποια παραδείγματα:   
  
  • The Independent: «Πύρρειος» νίκη του Παπανδρέου


      Πύρρειο νίκη για τον Γιώργο Παπανδρέου χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα The        Independent την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε τα ξημερώματα ο πρωθυπουργός από την βουλή.

  • Πύρρειος νίκη για τον Μπερλουσκόνι που τον οδηγεί σε παραίτηση.  

    Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ανοίγουν τώρα στην Ιταλία, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι να δεσμεύεται ότι θα παραιτηθεί ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες εκλογές. 
  • Πύρρειος νίκη και ένα ξέσπασμα...
Ο Ηλίας Καπράλος σχολιάζει την νίκη του ΠΑΟΚ επί των Shamrock Rovers, τους δύο επιπρόσθετους τραυματισμούς του δικεφάλου, την απόφαση της Superleague για τις εναπομείναντες ομάδες και την προετοιμασία του Άρη για το κυριακάτικο ντέρμπι.

 Πύρρεια νίκη =  Πρόκειται για νίκη σημαντική, η οποία όμως για να επιτευχθεί, δυστυχώς υπήρξαν πολλές απώλειες και τόσα θύματα που ίσως στο μέλλον ο νικητής να μην είναι σε θέση να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη του ίδιου στόχου. Δηλαδή σημαντική νίκη αλλά με μεγάλο τίμημα, με πολλά θύματα και απώλειες.

Ποιος ήταν όμως ο Πύρρρος;
    Ο Πύρρος ήταν απόγονος του Αχιλλέα, όπως πίστευε και ο ίδιος. Γεννήθηκε  το 319π.Χ. Πατέρας του ήταν ο Αιακίδης, βασιλιάς των Μολοσσών και μητέρα του η Φθία. Στην περιοχή λέγεται ότι ήρθε  ο γιος του Αχιλλέα ο Νεοπτόλεμος ο οποίος δημιούργησε μια δυναστεία εκεί όπου κατοικούσαν οι Μολοσσοί, γύρω από τα Γιάννενα και τη Δωδώνη. Όλη η δυναστεία του πήρε το όνομα δυναστεία των "Πυρριδών", καθώς έτσι τον ονόμασαν οι κάτοικοι λόγω των κόκκινων μαλλιών του. Ο Πύρρος ήταν απόγονος του Αχιλλέα λοιπόν. Επρόκειτο πράγματι για το άστρο της Ηπείρου, τον "αετό", όπως χαρακτηριστικά τον έλεγαν. Πρώτος ξάδελφος του Μ. Αλεξάνδρου, φαίνεται ότι βάδιζε στα χνάρια του θέλοντας να δημιουργήσει μια παντοκρατορία, αυτή τη φορά όμως "προς δυσμάς" κάνοντας ένα μεγάλο κράτος που θα περιλάμβανε την Ήπειρο, τη Μακεδονία, την υπόλοιπη Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σικελία και τη Β. Αφρική. Μάλιστα διακρινόταν από τις ίδιες χάρες, μεγαλοφυής, ικανός στρατηγός, φιλόδοξος, ανήσυχο πνεύμα, στρατηγική ιδιοφυΐα, αφάνταστος ηρωισμός, γεννημένος στρατηλάτης.
                                                                              Λόγω του αδελφοκτόνου πολέμου των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου δύο φορές εξορίστηκε από την Ήπειρο και βρέθηκε στην Ασία όπου δίπλα στο Δ. Πολιορκητή πολέμησε γενναία στη μάχη της Ιψού στη Φρυγία, παρά την ήττα. Από εκεί δέχθηκε να σταλεί όμηρος στο βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίο όπου εκτιμήθηκαν τόσο τα χαρίσματά του ώστε έγινε σύζυγος της Αντιγόνης, κόρης του Πτολεμαίου και βοηθήθηκε να αποκατασταθεί στο θρόνο του στην Ήπειρο. Με πρωτεύουσα την Αμβρακία και με σημαντικές αλλαγές κατάστησε την βάρβαρη, αφανή, άσημη και περιθωριοποιημένη ως τότε περιοχή σε εκπολιτισμένο βασίλειο. Τα όνειρά του για επέκταση τον έφεραν στην Ιταλία με σκοπό δήθεν να βοηθήσει  την ελληνική πόλη Τάρα που βίωνε απειλή από τους Ρωμαίους. Η νίκη του στο Άσκλο της Ιταλίας εναντίον των Ρωμαίων  τον 279 π.Χ. ήταν σημαντική, όμως έχασε 3500 στρατιώτες και σημαντικούς στρατηγούς, ώστε αποφάσισε να μην προχωρήσει εναντίον της Ρώμης Γι αυτό και η "Πύρρεια νίκη" σηματοδοτεί νίκη με σημαντικές απώλειες.. Ακολούθησαν και άλλες νίκες. Έφτασε να καταλάβει όλη τη Σικελία αλλά μια νέα μάχη, αυτή του Βενεβέντο, οδήγησε σε τόσο τραγικές απώλειες, ώστε αποφάσισε να γυρίσει με τον υπόλοιπο στρατό του στην Ήπειρο.
   Κατόπιν στράφηκε εναντίον του Βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονου Γονατά και κατανικώντας τον πήρε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας για να στραφεί έπειτα προς την Πελοπόννησο. Εκεί είχε σημαντικές νίκες ως την πεδιάδα του Ευρώτα, αλλά λόγω δυσκολιών αποφάσισε να υποχωρήσει στην περιοχή του Άργους. 
     Μπλεγμένος στα στενά σοκάκια και έτοιμος να σκοτώσει ένα Αργίτη, δέχτηκε στο κεφάλι το βαρύ κεραμίδι που πέταξε από τη στέγη του σπιτιού της μια Αργίτισσα γυναίκα, όταν είδε τη ζωή του γιου της να απειλείται. Τότε ο Πύρρος λιποθύμησε και βρήκε το θάνατο από τον Ζώπυρο, ένα στρατιώτη του Αντίγονου - που είχε ήδη φτάσει στην περιοχή- ο οποίος αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για τον Πύρρο.
      Έτσι ήρθε το τέλος για τον ¨Αετό" στα 46 του χρόνια και μαζί του έσβησε και το κράτος της Ηπείρου. Το απαράμιλλο σθένος του και η φιλόδοξη πορεία του μόνο με τα αντίστοιχα μοναδικά στοιχεία της προσωπικότητας του Μ.Αλεξάνδρου μπορούν να συγκριθούν.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


  Σημαντική Παρατήρηση: Εξίσου μεταφορικά χρησιμοποιείται και η φράση "Καδμεία νίκη" = Καδμεία ήταν η νίκη των Θηβαίων (αλλιώς Καδμείων, δηλ. απογόνων του Κάδμου) επί των Αργείων . Σύμφωνα με τον Παυσανία, «όλο το στράτευμα των Αργείων -εκτός του Άδραστου- καταστράφηκε. Όμως κι οι Θηβαίοι δεν απέφυγαν τις μεγάλες απώλειες, γι' αυτό έκτοτε ονομάζουν καδμεία τη νίκη που συνοδεύεται από τον όλεθρο αυτών που επικράτησαν».

Βιβλιογραφία 


http://www.ethnos.gr
http://www.naftemporiki.gr
http://www.voria.gr
http://el.wikipedia.org/
http://www.youtube.comwww.teiep.gr/files/arta_info/pyrros.pdf
www.teiep.gr/files/arta_info/pyrros.pdf

2 σχόλια:

Korineto είπε...

Μπράβο Βερονίκη!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Νίκη τι κάνεις εύχομαι να είσαι πάντα καλά με λένε Μιχάλη