Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ποια λοιπόν είναι η Ειρήνη η Αθηναία;


 


Ειρήνη η Αθηναία (752-803μ.Χ)


            Πρόκειται για μία νεαρή που καταγόταν από πλούσια αριστοκρατική οικογένεια και που νυμφεύτηκε τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Λέοντα  Δ΄.  
Σπάνιας ομορφιάς και μόρφωσης, η φιλόδοξη σύζυγος και μετέπειτα διάδοχος του θρόνου, όταν πέθανε ο σύζυγός της, ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας ως κηδεμόνας του ανήλικου γιου της και διαδόχου Κωνσταντίνου Στ΄ .  Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να εξοντώσει ή να απομακρύνει τους επίδοξους σφετεριστές του θρόνου, στρατηγούς, συγγενικά πρόσωπα ή και παλιούς της έμπιστους, όπως τον έμπιστο ευνούχο Σταυράκιο. Σε διαρκή εγρήγορση βρισκόταν με το στρατό τον οποίο προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τον κρατήσει με το μέρος της. Οι επιτυχίες στο ενεργητικό της πολλές, όπως η μετά από δυσκολίες σύναψη ειρήνης με τους Άραβες και η απομάκρυνση των σλαβικών φύλων.
            Σε θρησκευτικά θέματα ασπαζόταν τις απόψεις του Ιωάννη Δαμασκηνού, υπήρξε ενεργή εικονόφιλη και έτσι προκάλεσε πολλές φορές τις αντιδράσεις στρατιωτικών εικονομάχων αλλά και εικονόφιλων, οι οποίοι χαρακτήριζαν τα μέτρα της εναντίον των εικονομάχων ήπια.
            Ο γιος της προσπάθησε να απαλλαγεί από την παρουσία της καταπιεστικής του μητέρας και από τον ασφυκτικό κλοιό στον οποίο τον περικύκλωσε η φιλόδοξη, ατομίστρια, αλαζονική και πλεονέκτρια μητέρα του. Η πρώτη απόπειρά του δεν έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα ενώ η δεύτερη έφερε ένα πρόσκαιρο αποτέλεσμα. Η αδυναμία του Κωνσταντίνου να αντιμετωπίσει την εσωτερική αναρχία και τους εξωτερικούς κινδύνους άφησε περιθώρια στην Ειρήνη να αναλάβει ενεργή δράση παραγκωνίζοντας φανερά το γιο της, ο οποίος μετά από συμμετοχή του σε μία τρίτη απόπειρα να  απομακρύνει τη μητέρα του από το θρόνο τιμωρήθηκε παραδειγματικά, σύμφωνα με ό, τι προέβλεπε το βυζαντινό δίκαιο για τους στασιαστές. Έτσι, η φιλόδοξη Ειρήνη δε δίστασε να επιβάλει την ποινή της τύφλωσης στο γιο της, διατάζοντας να του βγάλουν τα μάτια.
             Κατόπιν, ως μόνη αυτοκράτωρ (797-802) προκάλεσε το σφετερισμό του θρόνου από τον Καρλομάγνο, με τον οποίο δε δίστασε να σχεδιάσει επικείμενο γάμο, προκειμένου να μη χάσει το θρόνο. Τελικά το θρόνο ανέλαβε ο Νικηφόρος, ο οποίος δρομολόγησε την εξορία της στη Λέσβο όπου και πέθανε λίγο αργότερα.
Πηγές: /el.wikipedia.org/wiki/Ειρήνη_η_Αθηναία

     

Δεν υπάρχουν σχόλια: