Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Επίσκεψη του προγράμματος χορού του 6ου Γυμνασίου Βέροιας στη Θρακική Εστία Βέροιας

Αγαπητοί συνάδελφοι,

  
  Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος παραδοσιακών χορών του 6ου Γυμνασίου Βέροιας αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας επίσκεψη το Σάββατο, 28-1-2011, και προπαραμονή της εορτής των προστατών των Γραμμάτων, των τριών ιεραρχών, του Μ. Βασιλείου, του Ι. Χρυσόστομου και του Γ. Ναζιανζηνούου στο σύλλογο της Θρακική Εστίας Βέροιας, στην προσπάθειά μας να έρθουμε σε επαφή με το χώρο, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την ιστορία των Θρακιωτών αλλά και να χορέψουμε Θρακιώτικους χορούς. Οι εντυπώσεις μας πολύ καλές. Πρόκειται για ένα χώρο πεντακάθαρο και πολύ καλά τακτοποιημένο, όλα τοποθετημένα με σειρά και τάξη, τίποτα περιττό, τίποτα δευτερεύον και άνευ αξίας. Ο κ. Νίκος  μας υποδέχτηκε και αφού τακτοποίησε το χόρο και προετοιμάστηκε άρχισε να μας μιλά στο σαλόνι του συλλόγου για διάφορα θέματα τόσο οργάνωσης όσο και παράδοσης. Έτσι ανέφερε ότι ο σύλλογος δημιουργήθηκε το 1985 με πρωτοβουλία του Θρακιώτη Αγιαννίτη Σπύρου, το κτίριο είναι ιδιόκτητο, μέσα από προσπάθειες, χορηγίες και δωρεές μελών. 
Αργαλειός, δωρεά Θρακιωτών
  Στη συνέχεια μας έδειξε τη γωνιά παράδοσης με παραδοσιακά στοιχεία όπως έναν αργαλειό και μια κούνια μωρού, το παραδοσιακό υφαντό χαλί ως διακοσμητικό στοιχείο στον τοίχο, τη μικρή τρίπτυχη ξύλινη βιτρίνα με δύο γυναικείες και μία αντρική φορεσιά και τόνισε ότι οι φορεσιές διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή της Θράκης στην οποία αναφερόμαστε. Έτσι, υπάρχουν φορεσιές της Δυτικής Θράκης, υπάρχουν φορεσιές που αφορούν σε Θρακιώτες της πάλαι ποτέ Ανατολικής Ρωμυλίας και φορεσιές που αφορούν σε Θρακιώτες με καταγωγή στην περιοχή του Έβρου.
Μετά από μια σύντομη ματιά στο χώρο των γραφείων, πήγαμε στο πίσω μέρος του Συλλόγου όπου είδαμε το βεστιάριο.
       Μεγάλες ξύλινες αποθηκευτικές ντουλάπες γεμάτες από άριστα τακτοποιημένες φορεσιές, φορεσιές διαφορετικές, ανατολικής ή δυτικής Θράκης, φορεσιές γυναικείες και φορεσιές αντρικές, φορεσιές παιδικές, ενώ ειδική ντουλάπα φιλοξενούσε τα πουκάμισα, τις σαλιάρες και τα ζωνάρια ή τις βράκες των αντρών.  Η σειρά, η καθαριότητα, η άριστη τακτοποίηση χαρακτήριζαν το χώρο, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του χοροδιδασκάλου, συγκεκριμένο άτομο έχει την ευθύνη τόσο για την επίβλεψη του χώρου όσο και για  τη διανομή φορεσιών στους συμμετέχοντες σε διάφορες εκδηλώσεις. Ωστόσο, όλοι οι χορευτές οφείλουν και πρέπει να νοιάζονται για την καλή κατάσταση της φορεσιάς και των διάφορων εξαρτημάτων της κατά την επιστροφή της στο σύλλογο μετά από κάθε καλλιτεχνική εκδήλωση. Εξάλλου, πίσω από αυτό το χώρο υπάρχει ειδικός χώρος με παπούτσια αντρικά και γυναικεία σε κάθε μέγεθος, ώστε όλοι οι χορευτές να είναι ομοιόμορφα ντυμένοι.
     Κατόπιν, μας είπε λίγα πράγματα για τις διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει κατά καιρούς ο σύλλογος, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, μίλησε για τους ετήσιους χορούς- που διοργανώνονται στην προσπάθεια αφενός να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σύναξη Θρακιωτών τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και αφετέρου να συγκεντρωθούν έσοδα για την επιβίωση και περαιτέρω υγιή λειτουργία του πολιτιστικού συλλόγου – αλλά και για την κοπή της βασιλόπιτας, κάνοντας ανοιχτή πρόταση σε όλους να επισκεφθούμε το σύλλογο και να συμμετέχουμε στην παραπάνω δραστηριότητα. Μάλιστα τόνισε ότι σε περίπτωση φιλοξενίας άλλων πολιτιστικών συλλόγων, από το εξωτερικό ή από άλλα μέρη της Ελλάδας, υπάρχει η δυνατότητα διαμονής των φιλοξενηθέντων στο χώρο του Συλλόγου, καθώς διατίθεται μεγάλος αριθμός κρεβατιών αλλά και επαρκείς εγκαταστάσεις μπάνιων, ώστε να εξασφαλίζεται μια ουσιαστική φιλοξενία με σεβασμό απέναντι στον οδοιπορούντα. 
Φορεσιές Θρακιωτών

    Τέλος, αφού γνωρίσαμε προσωπικά και τον πρόεδρο του Συλλόγου, ο οποίος μας απηύθυνε χαιρετισμό και μας είπε με τη σειρά του κάποια πράγματα για  τη δημιουργία και οργάνωση του Συλλόγου, ο χοροδιδάσκαλος αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μας παρουσιάσει  τρεις θρακιώτικους χορούς: το συρτό Μπάνας, το ζωναράδικο Αν. Ρωμυλίας και την μπαιντούσκα περιοχής Έβρου.
    Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Θρακικής Εστίας Βέροιας, τον πρόεδρό του και  το χοροδιδάσκαλο για τη θερμή υποδοχή, την καλή φιλοξενία τους, τη ζεστασιά και το μεράκι με τα οποία μας υποδέχτηκαν. Οι εντυπώσεις μας, σύμφωνα και με τα λεγόμενα των παιδιών, είναι πάρα πολύ καλές. Τους ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο τους και ελπίζουμε ο πόθος των ανθρώπων για επαφή με την παράδοση με τα χρόνια να μεγαλώνει, καθώς σε μια εποχή αστικού εκσυγχρονισμού και κρίσης ταυτότητας ο άνθρωπος αδυνατεί  να ταυτιστεί με υγιή πρότυπα και  η επαφή με την παράδοση αρχίζει να φθίνει, γεγονός που οδηγεί στην κατάρρευση γενικότερων αξιών, πολιτιστικών, πνευματικών, ηθικών. 
Πρόβα με το Χοροδιδάσκαλο των Θρακιωτών

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε 2 βίντεο με από την επίσκεψή μας στο χώρο της Θρακικής εστίας Βέροιας.








Δεν υπάρχουν σχόλια: