Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Συνάδελφοι,



  Παρακάτω σας παρουσιάζω έτοιμη τη γιορτή για την 25η Μαρτίου. Ο κορμός της εορτής περιλαμβάνει τον Ελληνισμό και το επαναστατικό κομμάτι του διττού χαρακτήρα της εθνικής επετείου (Ευαγγελισμός - Ελληνισμός). 
    Ξεκινάμε με τις συνθήκες που υπήρχαν στην Τουρκοκρατούμενη Ελληνική περιοχή και  συνεχίζουμε με το μονόλογο του Αλί - Πασά που σε μια κρίση ειλικρίνειας φανερώνει τις δολερές πράξεις του και τον ποταπό χαρακτήρα του. 

Ενώ μιλά, εμφανίζεται η φωνή της συνείδησης ντυμένη στα λευκά και συμπληρώνει τις μαύρες σελίδες της κυριαρχίας του.
      Κατόπιν, παρουσιάζεται διάλογος μεταξύ δύο φιλικών για το πώς και πού έστησαν την εταιρία και ποιες δυσκολίες αντιμετώπισαν. Στο τέλος, προλογίζουν την επόμενη παρουσία, αυτή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. 
      Τότε, παρουσιάζεται ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, μονόχειρας και εξιστορεί γεγονότα από τη ζωή του. Η αφήγησή του φτάνει λίγο πριν το Ιάσιο και την έναρξη της επανάστασης. 

       Κατόπιν, ακούγεται μια φωνή από τα παρασκήνια που μιλά για το εγχείρημά του, την αποτυχία του εγχειρήματος αλλά και τη μεγάλη προσφορά του στην έκβαση του αγώνα.
      Ακολουθεί μία συνέντευξη - χρονικό  για όλα τα γεγονότα. 5 κοπέλες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές μπαίνουν αργά στη σκηνή, ξεκινώντας την αργή πορεία τους μέσα από το πλήθος των μαθητών με παραδοσιακή μουσική υπόκρουση. Γενικά όλα τα μέρη της γιορτής τα συνοδεύει μουσικό χαλί. Στέκονται τέσσερις κοπέλες στις τέσσερις γωνίες και μία στο κέντρο. Μετακινούνται κάθε φορά που χρειάζεται να δείξουν τα γεγονότα οπτικά στους χάρτες του λογισμικού παρουσίασης. 
        Η αφήγησή τους διακόπτεται από την προβολή οπτικοακουστικού βίντεο για τα Ψαρά, από το βίντεο για τον Κανάρη, το τραγούδι Μακρυνίτσα μου της Αρετής Κετιμέ, το οποίο ακούνε και συγχρόνως τραγουδάνε και χορεύουν οι 5 ντυμένες μαθήτριες. 

     Λίγο πριν το κλείσιμο του χρονικού και το αισιόδοξο μήνυμα της εθνικής και κρατικής αποκατάστασης των Ελλήνων παρουσιάζεται το σκετς της προετοιμασίας των Μεσολογγιτών για τη μεγάλη έξοδο του 1826.  Συμμετέχουν τρεις μαθητές, οι δύο ντυμένοι με φορεσιά τσολιά και ο τρίτος με κοστούμι, καθότι φιλέλληνας.
       
 
 Πριν το κλείσιμο της εορτής μαθήτρια παίζει στο αρμόνιο το τραγούδι " στα κακοτράχαλα τα βουνά", ενώ χορωδία το ερμηνεύει. 

   Φυσικά η γιορτή ξεκινά με αφιέρωμα στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τιμώντας έτσι το θρησκευτικό της χαρακτήρα.



 Τον κορμό της γιορτής, το λογισμικό παρουσίασης, το πρόγραμμα εορτής, το σκετς για την πολιορκία του Μεσολογγίου θα τα βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: