Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011



 Τι σημαίνει "αποδιοπομπαίος τράγος"


 Λέμε: ο χαρακτηρισμός "αποδιοπομπαίος τράγος" αποδίδεται παθητικά σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους για να αποδοθούν ευθύνες για τα δεινά και τη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση του κράτους που απειλείται ανά πάσα στιγμή με ολική χρεωκοπία.
   ή           μας χρησιμεύει σαν αποδιοπομπαίος τράγος, φορτωμένος τα σφάλματά μας

     Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ρήμα: αποδιοπομπούμαι που σημαίνει αποτρέπω επικείμενα κακά μέσα από εξιλαστήριες θυσίες στο Δία (από + Ζεύς = Δίας + πομπή).(Λεξικό Ιωαν. Σταματάκου). Σύμφωνα με το Βικιλεξικό αποδιοπομπαίος είναι  αυτός που διώκεται με ταπεινωτικό τρόπο. 
    Η ιστορική παράδοση της λέξης έχει την απαρχή της στην αιγυπτιακή θρησκεία. Εκεί, υπήρχε μία παράδοση σύμφωνα με την οποία κατά τους ετήσιους καθαρμούς φόρτωναν σε ένα γάιδαρο όλες τις αμαρτίες του πλήθους και τον έστελναν στην έρημο, ώστε να απαλλάξει τους διαπράττοντες το κακό από αυτό. Έπειτα, παρόμοια παράδοση έχει και η εβραϊκή θρησκεία.. Η τελετή παρουσιάζεται στη Βίβλο και σύμφωνα με αυτήν, ένας τράγος πλέον "φορτώνεται" με τις αμαρτίες των Ισραηλιτών και αποπέμπεται = διώχνεται στην έρημο, ώστε να σηκώσει πάνω του όλο το κακό, την αμαρτία, τις τύψεις & ενοχές και να απαλλάξει το πλήθος από τη συμφορά.  


   Με λίγα λόγια, αποδιοπομπαίος τράγος είναι αυτός στον οποίο αποδίδονται ευθύνες ή επιρρίπτονται αδικήματα & σφάλματα που διέπραξαν άλλοι και ως εκ τούτου θεωρείται απόβλητος και ανεπιθύμητος από μία κοινότητα. (Λεξικό Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη).  Συχνά χρησιμοποιούμε τον όρο και στο σχολικό περιβάλλον και συνήθως με αυτή τη φράση χαρακτηρίζουμε τους ταραξίες των σχολικών τάξεων, τους γνωστούς παρίες, στους οποίους συνήθως καταλογίζουμε όλα τα δεινά της μαθητικής κοινότητας, όταν δε γνωρίζουμε ποιος μαθητής έχει διαπράξει το εκάστοτε σφάλμα.

Συνώνυμα: εξιλαστήριο θύμα (= αυτός που σκόπιμα θεωρείται ένοχος για σφάλματα τα οποία διέπραξαν άλλοι)





Βιβλιογραφία:
  1. Ιωάννης Σταματάκος, "Λεξικο της αρχαίας ελληνικής"
  2.  http://sarantakos.wordpress.com/2010/10/20/tragos/
  3. Α.Π.Θ. "Λεξικό Κοινής Νεοελληνικής Γλώσσας". Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη. 
  4. www. google. gr
  5. Λεξικό Νέας Ελληνικής  Γλώσσας Τεγόπουλος - Φυτράκης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: