Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟς 6ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΛΆΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Συνάδελφοι,


Σύλλογος Βλάχων Βέροιας


Μετά από συνεννόηση με τον κύριο Σταμάτη Χρυσή, χοροδιδάσκαλο και μέλος του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε τη δεύτερη επίσκεψή μας σε Πολιτιστικό Σύλλογο της Βέροιας στα πλαίσια του παραδοσιακού χορευτικού προγράμματος που «τρέχουμε» με μία ομάδα 20 περίπου παιδιών από το 6ο γυμνάσιο Βέροιας. Η υποδοχή υπήρξε ιδιαίτερα θερμή, δείχνοντας έμπρακτα το αίσθημα φιλοξενίας που διακατέχει και αυτό το Σύλλογο. Δύο ακόμη μέλη του Συλλόγου, η κυρία Αθηνά και η κυρία Κατερίνα μας υποδέχτηκαν θερμά  και μας οδήγησαν στο σαλόνι υποδοχής των επισκεπτών, όπου και μας προσέφεραν αναψυκτικά και υπέροχα γλυκίσματα. Ο κύριος Χρυσής μας μίλησε για την ιστορία των Βλάχων, την ιστορία του Συλλόγου και των δυο κτιρίων, για τις δωρεές, ετήσιες συνδρομές και χορηγίες Βλάχων ώστε να μπορέσει να αγοραστεί το κτίριο το οποίο επισκεφτήκαμε αλλά και να γίνουν οι κατάλληλες επισκευαστικές εργασίες, ώστε να το δούμε στη σημερινή του μορφή. Ο κος Χρυσής μίλησε και για τον κοινωνικό χαρακτήρα του Συλλόγου τονίζοντας τη συμμετοχή του σε χορευτικές εκδηλώσεις, πανελλήνιες ή ευρωπαϊκές (κυρίως στη Ρουμανία), την υποδοχή από τα μέλη του συλλόγου της περιόδου του Τριωδίου με παραδοσιακές βόλτες στους δρόμους αλλά και έξω από το δημαρχείο της Βέροιας (με συνοδεία οργάνων και αλόγων), την κοπή βασιλόπιτας από τα μέλη του, τη διοργάνωση ετήσιων χορών για τους Βλάχους εν γένει, για τη νεολαία των Βλάχων αλλά και για τις γυναίκες κατά την ημέρα εορτασμού της γυναίκας.
Όσον αφορά στα μαθήματα  που λαμβάνουν χώρα στο χώρο του Συλλόγου Βλάχων, αναφέρθηκαν τα τμήματα χορού των μικρών παιδιών, των μεγαλύτερων και των εφήβων αλλά και το τμήμα εκμάθησης της Βλάχικης γλώσσας που γίνονται όλα κάθε Παρασκευή, το τμήμα χορού αντρών και γυναικών που γίνεται κάθε Τετάρτη, το τμήμα χορωδίας γυναικών που γίνεται κάθε Δευτέρα.
Ιδιαίτερα τονίστηκε η μεγάλη προσφορά, η εθελοντική εργασία των μελών,  η αγάπη, ο ζήλος και το μεράκι αυτών των ανθρώπων για το σύλλογο και τη διάδοση – διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Βλάχων.
 Κατόπιν, έγινε η παρουσίαση των βλάχικων φορεσιών. Αρχικά παρουσιάστηκε η γυναικεία φορεσιά, η οποία αποτελείται από το φόρεμα, συνήθως μεταξωτό, το κεντημένο βαρύ τσιπούνι, την ποδιά, την τσίπα (μαντήλα) και διάφορα φλουριά περασμένα στο λαιμό. Για τα μικρότερα κορίτσια, πάνω από το φόρεμα τοποθετούνταν γιλέκο. Η ανδρική φορεσιά περιλαμβάνει το πουκάμισο, τις άσπρες κάλτσες, το γιλέκο, το τσιπούνι και το ζωνάρι, ενώ αν πρόκειται για φορεσιά μεγαλύτερου σε ηλικία χορευτή, το τσιπούνι αντικαθίσταται από ένα μαύρο παλτό και οι άσπρες χοντρές κάλτσες από ένα μαύρο παντελόνι. Οι φορεσιές του Συλλόγου είναι αρκετές και αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, πνευματική και υλική – αν λάβουμε υπόψη το μεγάλο κόστος που απαιτείται για την παραγγελία τους. 
Επόμενη ξενάγηση στη βιβλιοθήκη, στο χώρο όπου βρίσκεται η πνευματική περιουσία του Συλλόγου. Μια ολόκληρη βιβλιοθήκη φιλοξενεί βιβλία, λεξικά, μελέτες για τη βλάχικη γλώσσα και είναι ανοιχτή για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ανατρέξει στα βιβλία της για μια σύνθετη εργασία (πτυχιακή ή μεταπτυχιακή) καθώς τα βιβλία που την απαρτίζουν είναι επιστημονικού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται ότι υπάρχουν και λεξικά αλλά και γραμματική της βλάχικης γλώσσας. 

Βιβλιοθήκη
Απέναντι από το χώρο της βιβλιοθήκης είδαμε το συνεδριακό χώρο του Συλλόγου, όπου πραγματοποιούνται οι έκτακτες ή τακτικές συνεδριάσεις του Συλλόγου για τα διάφορα ζητήματα που τον απασχολούν .
Ανεβαίνοντας στο δεύτερο όροφο, είδαμε ένα χώρο πολυμέσων, ένα μικρό συνεδριακό κέντρο – το πρώην κτίριο τουριστικής ανάπτυξης – με τεχνικού τύπου δυνατότητες – πρόσβαση στο διαδίκτυο, διάθεση βιντεοπροβολέα και ταμπλό παρουσίασης, ενώ στον ίδιο χώρο είδαμε ακόμη δύο βλάχικες γωνιές, οι οποίες με τη συνδρομή των παλαιότερων σιγά σιγά δημιουργούνται – σε στάδιο εξέλιξης λοιπόν. Η μία βλάχικη γωνιά περιλάμβανε ένα τζάκι, ένα σοφρά με παραδοσιακά αντικείμενα και δύο  κρυσταλλιέρες τις οποίες αναμένεται να συμπληρώσουν με λογής γυαλικά και ασημικά παλιότερων βλάχικων σπιτιών. Απέναντι είδαμε ένα χώρο που αντιπροσωπεύει τις ενασχολήσεις των αντρών και των γυναικών (κουδούνες, υφαντά χαλιά κρεμασμένα στον τοίχο, μπακιρένια σκεύη, αργαλειό, ρόκα, πινακωτή, φτυάρι ψησίματος). Τονίστηκε ότι πέρα από αυτό το πραγματικό μουσείο  - εκπληκτικό και δημιουργημένο με μεράκι στην κάθε λεπτομέρειά του - υπάρχει στα άμεσα σχέδια των μελών του συλλόγου η ανάγκη επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, το άνοιγμα προς όλους και το κάλεσμα για μία βαθύτερη γνωριμία με τα παραδοσιακά μονοπάτια των Βλάχων μέσω της δημιουργίας ενός ψηφιακού μουσείου, εφόσον τα μέσα υπάρχουν αλλά και οι ειδήμονες του αντικειμένου – είναι ανάγκη να τονιστεί ότι ο Σύλλογος απαρτίζεται από εγγράμματους ανθρώπους με εξειδίκευση σε ποικίλους τομείς του επιστητού και ικανότητες να ανταποκριθούν σε ανάλογους στόχους.
Τέλος, πήγαμε στο χώρο όπου γίνονται τα μαθήματα χορού και εκεί ο κύριος Χρυσής μας έμαθε συρτό  τσάμικο, τη Λένα, τη Φραγκίτσα, ενώ χορέψαμε στο τέλος και τη ζαχαρούλα – χορό που έχουμε ήδη διδαχτεί στα μαθήματα του σχολείου μας. Προς μεγάλη μας χαρά και τιμή στο χώρο παραβρέθηκε και ο κύριος Τ. Γκαλαϊτσης, πρόεδρος του Συλλόγου επί σειρά ετών, ο οποίος μας απηύθυνε χαιρετισμό, μίλησε για τη Βλάχικη γλώσσα και τόνισε την ανάγκη να χορεύουν οι νέοι αλλά και να έρχονται σε επαφή με την παράδοση. 
Στο χώρο του χορού
Πραγματικά ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία τον κύριο Σ. Χρυσή, τον κύριο Τ. Γκαλαϊτση, την κυρία Κατερίνα και την κυρία Αθηνά για το χρόνο που διέθεσαν για εμάς. Για την εγκάρδια φιλοξενία τους και για την πολύτιμη προσφορά τους στην προσπάθεια να γνωρίσουμε την παράδοσή μας αλλά και να καλλιεργήσουμε πνευματικά τις προσωπικότητες των παιδιών μας, της νέας γενιάς. Οι μαθητές μας έμειναν ενθουσιασμένοι, η κυρία Ηλωρίδου ευχαρίστησε θερμά το Σύλλογο και εγώ προσωπικά, ως μαθήτρια του Συλλόγου Βλάχων αλλά και ως δασκάλα χορού του τμήματος των μικρών παιδιών για κάποιο χρονικό διάστημα, νιώθω συγκινημένη που ήρθα ξανά σε αυτόν το χώρο και ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους τους παράγοντες που βοήθησαν για την επίτευξη του στόχου μας. Ευχόμαστε στο Σύλλογο να πραγματοποιήσει όλα μελλοντικά του σχέδια και να υπάρχει για να συνεχίσει να υφίσταται και η Βλάχικη παράδοση. Να είστε καλά και να συνεχίζετε το έργο σας όσο μπορείτε.






Δεν υπάρχουν σχόλια: