Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

 Τι σημαίνει διυλίζω;;;;

 Συνάδελφοι,


        Μιλώντας για γλωσσικά θέματα, ας εξετάσουμε τι σημαίνει η λέξη διυλίζω, ποια τα συνώνυμά της λέξης και ποια η λειτουργία της λέξης μέσα σε συμφραζόμενα με αλληγορικό χαρακτήρα και μεταφορική λειτουργία της γλώσσας.
 Α.) ορισμός για διυλίζω, διύλιση, διυλιστήριο
 π.χ. 1  Tο αργό πετρέλαιο διυλίζεται σε ειδικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τα διυλιστήρια. (κυριολεκτικά)

  π.χ. 2 προσωπικα αναλαμβανω το κοστος των λεγομενων μου προσπαθωντας παντα  να τα δυιλιζω απο ενα πρισμα ευπεπτης αποδοχης-κατανοησης απο τον μεσο συμμετεχοντα...(μεταφορικά)


ορισμός:
διυλίζω [δiilízo] -ομαι  (ετυμολογία: διυλίζω : διά + ύλη + -ίζω)
: 1. αφαιρώ από ένα υγρό τις στερεές ουσίες που περιέχει, είτε αυτές αποτελούν φυσικά συστατικά του είτε είναι ξένες προσμείξεις, με τις κατάλληλες φυσικές ή χημικές μεθόδους·  2. (μτφ.) εξετάζω κτ. πολύ σχολαστικά, με επιμονή.   

 διύλιση η [δiílisi]  : το σύνολο των φυσικών ή χημικών διαδικασιών, με τις οποίες γίνεται η κάθαρση ή ο εξευγενισμός μιας πρώτης ύλης, π.χ. της ζάχαρης, του λαδιού κτλ. και ειδικότερα για το αργό πετρέλαιο, η επεξεργασία με την οποία μετατρέπεται σε άλλα εμπορικά προϊόντα, όπως π.χ. αέρια, βενζίνη κτλ.
Ο όρος διύλιση μπορεί να αναφέρεται:
 Διύλιση πετρελαίου

Η εξαγωγή του πετρελαίου γίνεται με άντληση μέσω γεωτρήσεων. Η διαδικασία άντλησης από το υπέδαφος στην ξηρά είναι σχετικά πιο εύκολη σε σχέση μ´ αυτήν από τον υποθαλάσσιο χώρο. Στην τελευταία περίπτωση απαιτούνται ειδικές μεγάλες εξέδρες.
Στην Ελλάδα, μικρής κλίμακας εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων γίνονται στην περιοχή της Θάσου.
Το πετρέλαιο που παίρνουμε με αυτόν τον τρόπο ονομάζεται αργό πετρέλαιο(ακάθαρτο) και είναι ένα υγρό καστανοκίτρινο ή καστανόμαυρο με χαρακτηριστική οσμή, αδιάλυτο στο νερό και με πυκνότητα 0,8 g mL-1 - 0,95 g mL-1. Το πετρέλαιο είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο μίγμα οργανικών κυρίως ουσιών, που το σημείο ζέσης τους κυμαίνεται από τους -160 ºC έως και τους +400 ºC.

 Για να μετατραπεί το αργό πετρέλαιο σε εμπορεύσιμα προϊόντα, υποβάλλεται σε μία κατεργασία που ονομάζεται διύλιση και η οποία γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις που ονομάζονται διυλιστήρια.Μια αποστακτική στήλη ατμοσφαιρικής πίεσης με ύψος 50 m και διάμετρο 9 m έχει ικανότητα διύλισης περίπου 107 τόνων πετρελαίου το χρόνο.

 Η διύλιση περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

1. απομάκρυνση των ξένων προς τους υδρογονάνθρακες ουσιών και κυρίως του θείου.
2. κλασματική απόσταξη. Κατά τη διεργασία αυτή το πετρέλαιο διαχωρίζεται σε κλάσματα με βάση τα σημεία ζέσεως των συστατικών του. Η κλασματική απόσταξη γίνεται σε ειδική στήλη που ονομάζεται αποστακτική στήλη

 
 διυλιστήριο το [δiilistírio] : βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου διυλίζονται υγρά, κυρίως το αργό πετρέλαιο. || ~ νερού, όπου γίνεται η διήθηση του πόσιμου νερού.


Β) αλληγορική χρήση της λέξης μέσα σε συγκεκριμένη φράση
διυλίζω τον κώνωπα και καταπίνω την κάμηλον από τη φράση του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου (23.24) οἱ διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες
 διυλίζω τον κώνωπα και καταπίνω την κάμηλον
  • επιμένω σε ένα ασήμαντο ζήτημα και το αναλύω με σχολαστικότητα και αγνοώ αυτό που είναι πράγματι σημαντικό, δηλαδή χρησιμοποιείται το ρήμα για κάποιον που ασχολείται με τον έλεγχο ασήμαντων υποθέσεων, ενώ παραβλέπει εντελώς τα σοβαρά θέματα.

Η τριπλή διύλιση του Σωκράτη


Μια μέρα, εκεί που ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του. Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να κάνουν το τεστ της «τριπλής διύλισης».
«Τριπλή διύλιση;», ρώτησε με απορία ο γνωστός του.
«Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου, θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις», του εξήγησε ο Σωκράτης, και ακολούθησε ο εξής διάλογος: 
«Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Είσαι λοιπόν εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια;» - «Εεε...όχι ακριβώς, απλά το άκουσα…» - «Άρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέματα...
Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο, αυτό της ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ. Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου, είναι κάτι καλό;» - «Όχι, το αντίθετο μάλλον...» - «Άρα, θέλεις να μου πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου, αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι είναι αλήθεια.
Παρ’ όλ’ αυτά, μπορείς ακόμα να περάσεις το τεστ, γιατί υπάρχει και το τρίτο φίλτρο. Αυτό της ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ. Αυτό που θέλεις να μου πεις λοιπόν για τον μαθητή μου, είναι κάτι που μπορεί να μου φανεί xρήσιμο σε κάτι;» - «Όχι, δε νομίζω...» - «Ε, τότε, αφού αυτό που θες να μου πεις, δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό, ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω;!»

Γ) Συνώνυμα της λέξης διυλίζω
Διυλίζω - συνώνυμα:  διηθώ, φιλτράρω, σουρώνω, στραγγίζω

 διηθώ [δiiθó] -ούμαι : αφήνω ένα υγρό να περάσει μέσα από πορώδες υλικό, ώστε να απαλλαγεί από τις στερεές ουσίες που αιωρούνται σε αυτό  || (ιατρ.) για σωματικά υγρά ή για παθολογικά κύτταρα που περνούν και συγκεντρώνονται σε ιστούς ή σε κύτταρα. ]

φιλτράρω [filtráro] -ομαι : 1. περνώ κτ. μέσα από φίλτρο 1: Tο χρησιμοποιημένο νερό φιλτράρεται και επιστρέφει καθαρό. Φιλτραρισμένος αέρας / καφές. Kατασκευάστηκε φωτογραφικό φιλμ που φιλτράρει τις υπεριώδεις ακτίνες. 2. (μτφ.) περνώ κτ. από διαδικασία ελέγχου, επιλογής, το απαλλάσσω από ξένα, περιττά, ανεπιθύμητα κτλ. συστατικά ή χαρακτηριστικά: H τραγωδία του Eυριπίδη παρουσιάστηκε φιλτραρισμένη από την προσωπική ευαισθησία του σκηνοθέτη.

σουρώνω 2, -ομαι : κάνω το υγρό υλικό, που περιέχεται σε ένα μείγμα ή σώμα, να περάσει από σουρωτήρι για να διαχωριστεί από ουσίες ή υλικά που είναι σε στερεά μορφή.

στραγγίζω [stranízo] -ομαι  : 1α. αφήνω να φύγει σιγά σιγά, έως και τις τελευταίες σταγόνες, το υγρό που περιέχεται σε κτ. ή που καλύπτει κτ.: Bράζω και μετά ~ τα μακαρόνια / τα χόρτα στο σουρωτήρι, τα σουρώνω. Tο γιαούρτι στραγγίζεται σε σακούλα. ~ τα πιάτα στο νεροχύτη. || για κτ. που αποβάλλει το επιπλέον υγρό που περιέχει: Tα πλυμένα ρούχα στραγγίζουν επάνω στα σκοινιά. Tο χώμα / οι γλάστρες στραγγίζουν το νερό. || για υγρό που αποβάλλεται: Tα νερά από το πότισμα στραγγίζουν στα χαντάκια. β. για κτ. που περνά από φίλτρο: O καφές στραγγίζει στην καφετιέρα.
Βιβλιογραφία
  •  http://el.wiktionary.org
  • http://www.translatum.gr
  • http://www.greek-language.gr
  •  http://www.a33.gr/
  •  http://www.periergos.gr/
  • http://el.wikipedia.org/
  • http://www.ourvoice.gr
  • http://chemicalitiesb.blogspot.gr

1 σχόλιο:

Λάμπρος είπε...

Να σας συγχαρώ για την υλοποίηση του χώρου ενημέρωσης που δημιουργήσατε, καινα σας παρακαλέσω την υποστήριξή σας στην διαφώτισή μας. Ποιό το αρχαίο κείμενο που περιέχει την τριπλή διύλιση του Σωκράτη;
Πάντα ευτυχής και ευχαριστημένη μ΄ότι κάνετε.