Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ, 3ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Συνάδελφοι,


Παραδοσιακή φορεσιά Ρουμλουκιού


    Στα πλαίσια της ενότητας ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ της Έκφρασης - Έκθεσης Α΄  Λυκείου, και στην προσπάθεια να καταστήσουμε τους μαθητές μέτοχους και κοινωνούς της γνώσης, την οποία έχουν ήδη αποκτήσει από την ά  γυμνασίου όπου έμαθαν για την περιγραφή στη νεοελληνική γλώσσα, παρουσιάσαμε μέσα στην τάξη την παραδοσιακή φορεσιά συγκεκριμένης περιοχής. Τη φορεσιά φόρεσε μία μαθήτρια, η Μαρία Τεντσογλίδου,  ενώ η δεύτερη μαθήτρια της ομάδας η Σισμανίδου Αναστασία έκανε την περιγραφή. Αντίστοιχη περιγραφή υπάρχει και στο βιβλίο. Την περιγραφή μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.
      Παράλληλα, εφαρμόσαμε την ομαδοσυνεργατική μέθοδο και έχοντας φτιάξει τέσσερις ομάδες, δημιουργήθηκαν και ολοκληρώθηκαν οκτώ περιγραφές φτιαγμένες σε κολάζ. Τα θέματα ήταν τα εξής:

1, περιγραφή της ζωής στο χωριό
2. περιγραφή της ζωής στην πόλη
3. περιγραφή προσώπου
4. περιγραφή κτιρίου
Παραδοσιακή φορεσιά Ρουμλουκιού


   Οι υπόλοιπες τέσσερις περιγραφές αφορούσαν σε τοπία, μέρη, χωριά, πόλεις που ήθελαν να περιγράψουν οι ομάδες. 

   Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη. Αρχικά τα παιδιά δεν ξέρουν να συνεργάζονται, συνήθως ο δυνατός της ομάδας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, χωρίς να εμπλέκει και τους υπόλοιπους, τουλάχιστον τους αδύναμους κρίκους στην όλη διαδικασία. Έπειτα, οι ομάδες δε μπορούν  να μιλάνε χαμηλόφωνα, γίνεται μεγάλη φασαρία, η ταχύτητα δράσης είναι μικρή, θεωρείται η ώρα του παιδιού και ακούγονται γέλια και σούσουρα και όλα αυτά απογοητεύουν σε πρώτη φάση το διδάσκοντα. Έπειτα όμως, καθώς περνά ο καιρός και επαναλαμβάνεται το "πείραμα", τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν το ρόλο τους. Χρειάζεται  λοιπόν υπομονή, επιμονή και χρόνος.
    Όλες οι παραπάνω εργασίες είναι αναρτημένες στην αίθουσα του Α4 τμήματος του σχολείου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: