Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015


Ρως ή Βάραγγοι, Ιστορία Β  γυμνασίου



Συνάδελφοι,


    Μετά από αρκετό καιρό απουσίας λόγω έλλειψης  ελεύθερου χρόνου, επανέρχομαι στα φιλολογικά μας θέματα, με ένα λογισμικό παρουσίασης για την ιστορία της β΄ γυμνασίου και συγκεκριμένα για την ενότητα που αφορά στη δημιουργία του κράτους των Ρως ή Βαράγγων, γνωστών και ως Νορμανδών και Βικιγκ. Μετά από αρκετή επαφή με το αντικείμενο της ιστορίας, τόσο λόγω των χρόνων διδασκαλίας όσο και λόγω των πολλών τμημάτων στα οποία διδάσκω ιστορία το παρόν σχολικό διδακτικό έτος, καταθέτω για άλλη μια φορά την εμπειρία μου. 
      Δεν είναι δυνατόν να παραδίδουμε μάθημα ιστορίας στηριγμένοι απόλυτα σε μια προβολή παρουσίασης. Μοιάζει εντελώς απαράδεκτο. Τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα, συμπληρώνουν τα κενά του βιβλίου εμπλουτίζοντας τις πληροφορίες τους ή δίνουν σάρκα και οστά σε έννοιες, γεγνότα, γεωγραφικές περιοχές ή πολεμιστές τους οποίους τελικά το διδακτικό εγχειρίδιο τους προσεγγίζει θεωρητικά, κινδυνεύοντας να μετατρέψει το μάθημα σε φυλλάδες αποστήθισης.

        Ο εκπαιδευτικός οφείλει να γυρίσει στο διδακτικό εγχειρίδιο, να δώσει πλαγιότιτλους στο κείμενο, να διαβάσει τις πηγές, να υπογραμμίσουν εκεί τα παιδιά σημεία που απαντούν στις ερωτήσεις του εκπαιδευτικού, τέλος πάντων να μη γυρίσουν τα παιδιά στο σπίτι με το μάθημα tabula rasa. 
         
        Έτσι, το λογισμικό παρουσίασης δεν καλύπτει όλο το μάθημα, αλλά κάποια σημεία, δίνοντας επιπλέον οπτικό υλικό και επίσης κάποιες πληροφορίες. Το παρουσίασα στην τάξη αφού πρώτα δούλεψα με το βιβλίο. Μιλήσαμε για τους Βάραγγους, τους ονομάσαμε πελεκυφόρους, είπαμε ότι πρόκειται για άγριο λαό, που προκαλούσε τον τρόμο, κρατούσανε ένα πέλεκυ ( πελεκυφόροι) αλλά και ξίφος και χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα στην αυτοκρατορική φρουρά του Βυζαντίου -  διεκδικώντας τον τίτλο του απόλυτα πιστού φρουρού -  αλλά και ως μισθοφόροι.

   Το λογισμικό παρουσίασης θα το βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: