Ενότ. 8, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Γ' Γυμνασίου "Ένα παράδειγμα σεβασμού προς τους γονείς".
Συνάδελφοι,
Σας παρουσιάζω ένα λογισμικό παρουσίασης για την ενότητα 8 της αρχαίας ελληνικής γλώσσας της Γ ' Γυμνασίου και συγκεκριμένα για το κείμενο με τον τίτλο "Ένα παράδειγμα σεβασμού προς τους γονείς".
Συνάδελφοι,
Σας παρουσιάζω ένα λογισμικό παρουσίασης για την ενότητα 8 της αρχαίας ελληνικής γλώσσας της Γ ' Γυμνασίου και συγκεκριμένα για το κείμενο με τον τίτλο "Ένα παράδειγμα σεβασμού προς τους γονείς".
Πρόκειται για το δικανικό λόγου του Λυκούργου ενάντια στο Λεωκράτη και την πράξη προδοσίας του. Ο Αθηναίος στρατηγός έφυγε από την Αθήνα λίγο πριν να γίνει η μάχη της Χαιρώνειας που αφορούσε αφενός το συνασπισμό Αθήνα - Βοιωτία (Θήβα) - Κόρινθος και αφετέρου το πολλά υποσχόμενο για την εποχή κράτος της Μακεδονίας με βασιλιά το Φίλιππο, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Λεωκράτης, πεπεισμένος ότι η Αθήνα θα ηττηθεί, έφυγε πριν τον πόλεμο στην πόλη της Ρόδου, διαδίδοντας μάλιστα ότι η Αθήνα είχε ήδη καταληφθεί. Ο Λυκούργος καταφέρεται εναντίον του και μάλιστα, για να καταδείξει την απρέπειά του απέναντι σε ιερούς θεσμούς δίνει ένα παράδειγμα πίστης στον ιερό θεσμό της οικογένειας (γεγονός που οδήγησε στη διάσωση αυτού που σεβάστηκε και υποστήριξε τον πατέρα του) αλλά και προδοσίας του ιερού συγγενικού δεσμού (μιλώντας για την άσχημη κατάληξη όσων εγκατέλειψαν τους γονείς τους στη δύσκολη στιγμή στην προσπάθειά τους να σωθούν).
Το λογισμικό δίνει κάποιες πληροφορίες για τους ρητορικούς λόγους. Αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς πέρα από τις γενικές πληροφορίες, θα δούμε ότι είναι θεμιτό οι ρήτορες προκειμένου να πείσουν να χρησιμοποιούν παραδείγματα (ιστορικά ή πλαστά), κάτι που κάνει και ο Λυκούργος. Έπειτα, σε διπλή στήλη παρατίθεται το αρχαίο κείμενο και η μετάφρασή του, εξασφαλίζονται πληροφορίες για την Αίτνα ( το ηφαίστειο στην περιοχή της Σικελίας) και τέλος παρατίθενται παραδείγματα και περιπτώσεις σεβασμού στους γονείς, ώστε να προωθηθεί το μήνυμα ότι η οικογένεια, η πατρίδα, η αυτοθυσία, ο αλτρουισμός, η αγάπη, το "εμείς" καλούνται να υπερφαλαγγίσουν το ιδιοτελές "εγώ" και να υπερυψωθούν σε αξίες της καθημερινότητάς μας, που θα ενστερνιστούμε με χαρά, όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί κατανοούμε την αναγκαιότητά τους. Σε μία από τις διαφάνειες μπορεί να προβληθεί ένα μικρό βίντεο για την έκρηξη της Αίτνας στο κοντινό παρελθόν, κάτι που μπορεί να γίνει μετά τη διαφάνεια 9, ώστε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών. Το βίντεο παρατίθεται παρακάτω ενώ το λογισμικό παρουσίασης θα το βρείτε εδώ.
http://www.youtube.com/watch?v=IiEw1p5BaSU
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου