Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΑΡΧΑΙΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ  Β ΄  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Ο ΤΟΠΟΣ & ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Συνάδελφοι,
Η αρχαία Αλεξάνδρεια

   Ολοκληρώνοντας το Μάρτιο την Ιλιάδα του Ομήρου και μπαίνοντας στο βιβλίο Ανθολόγιο, ο τόπος & οι άνθρωποι, συνιστώ τη μελέτη πόλεων για τις οποίες δεν υπάρχει εκτενής αναφορά στα σχολικά εγχειρίδια. Μία από αυτές είναι και η υπέροχη Αλεξάνδρεια, το κέντρο γνώσης και δόξας του αρχαίου κόσμου.
     Οι πληροφορίες της εισαγωγής αλλά και το ίδιο το κείμενο του Δίωνα Χρυσοστόμου αφορούν σε λεπτομέρειες για την Αλεξάνδρεια, την αρχιτεκτονική, τα οικοδομήματα που τη στολίζουν, τους πνευματικούς χώρους που την πλαισιώνουν και αποτελούν τιμή και δόξα για τους κατοίκους της αλλά και πόλο έλξης για τους αλλοεθνείς τουρίστες. Από την άλλη πλευρά, ο λόγος έχει σκοπό να συνετίσει τους ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι όταν επισκέπτονται το στάδιο και το θέατρο ξεχνούν τι θα πει σεβασμός, αξιοπρέπεια, συστολή, αρμόζουσα συμπεριφορά και παραφέρονται δυσφημώντας με αυτόν τον τρόπο την κατά τα άλλα κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια.
Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας
       Σε αυτή τη διδακτική προσέγγιση με τη χρήση υπολογιστή επιδιώκεται να τονιστεί ο ένας διδακτικός άξονας του κειμένου, η γνωριμία με την ένδοξη αρχαία Αλεξάνδρεια.Ειδικότερα, γίνεται λόγος για το Φάρο, ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου, το μουσείο, τη βιβλιοθήκη και το τέλος της, τα δύο λιμάνια της.
          Αρχικά, γίνεται λόγος για τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, μέσα από δύο βίντεο, το πρώτο εκ των οποίων αναφέρεται σύντομα στο θέμα και το δεύτερο αποτελεί πλήρη εργασία μαθητών που είχαν την ιδέα να τη δημοσιεύσουν στο youtube,  ώστε να επωφεληθούμε όλοι οι υπόλοιποι. Με αυτόν τον τρόπο θα τονιστεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αλεξάνδρειας, ο Φάρος της.



.

    Κατόπιν, ακολουθεί η βιντεοπαρουσίαση της Αλεξάνδρειας με μουσική υπόκρουση το γνωστό ομώνυμο τραγούδι του Γ. Κότσιρα. Έχουν ήδη φωτοτυπηθεί οι στίχοι, ώστε οι μαθητές να το παρακολουθήσουν καλύτερα. Μάλιστα, μπορούν να παροτρυνθούν, ώστε να τραγουδήσουν και οι ίδιοι. Φροντίζουμε να έχουμε καλά ηχεία, ώστε να υπάρχει καλή ακουστική στην αίθουσα αλλά και ένταση στον ήχο, ώστε τα παιδιά να χαλαρώσουν για λίγο, καθώς τα βίντεο που ακολουθούν απαιτούν την ολοκληρωτική προσοχή τους.



Ακολουθεί προβολή Microsoft document που αναφέρεται σε πληροφορίες σχετικές με τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Το έγγραφο θα βρείτε εδώ.

  Η ενημέρωση για τη βιβλιοθήκη πλαισιώνεται, υποστηρίζεται τεχνικά και εμπλουτίζεται αισθητικά με την προβολή του παρακάτω ντοκιμαντέρ.



     Παράλληλα, προβάλλεται και στιγμιότυπο καταστροφής της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας από την ταινία "ΥΠΑΤΙΑ".



Φυσικά, όλα αυτά θα αποτελούσαν ίσως την ώρα του παιδιού, ένα διασκεδαστικό διάλειμμα για χαλάρωση, εκτόνωση και συζήτηση των προσωπικών τους θεμάτων αν η όλη προσπάθεια δε συνοδευόταν από ένα φύλλο εργασίας αρκετά απαιτητικό, το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν οι μαθητές με ιδιαίτερη προσήλωση και ταχύτητα, καθώς λόγω έλλειψης χρόνου δε μπορούν να παρακολουθήσουν κανένα από τα παραπάνω βίντεο για δεύτερη φορά. Πατήστε για να δείτε το φύλλο εργασίας. Στο τέλος του, αναγράφεται εργασία για το σπίτι όπου απαιτεί ανακεφαλαίωση της γνώσης που αποκτήθηκε ( και επομένως και αφομοίωσή της ) και συνδυασμός της γνώσης με τη φαντασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: