Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα Ελληνική Γλώσσα, Κεφάλαιο 1ο: Ενότητα :
 Γεωγραφικές και Κοινωνικές Ποικιλίες


Συνάδελφοι,


η ενότητα γλωσσικές και κοινωνικές ποικιλίες που συνθέτουν στο σύνολό τους την εθνική μας γλώσσα, τη νεοελληνική, αποτελούν την πρώτη σημαντική ενότητα του τεύχους της νεοελληνικής γλώσσας της Α΄ Λυκείου.
 Το βιβλίο είναι πλούσιο σε παραδείγματα που πιστοποιούν τόσο τις γεωγραφικές διαφορές της ελληνικής γλώσσας ανά περιοχές (αποσπάσματα διαλέκτων, παροιμίες σε διάφορες διαλέκτους, αλλά και ολόκληρες ιστορίες για γάμους και έθιμα ποντίων.
Ξεκινώντας από τον παρακάτω χάρτη

 και ενημερώνοντας οπτικά για τις περιοχές όπου εμφανίζονται τα ιδιώματα, μπορείτε επίσης να δείξετε και τα παρακάτω βίντεο:









Προβολή για μία εκτενή διαφοροποίηση μέσα στην ελληνική γλώσσα μέσα από τη διάλεκτο των τσακώνικων:






Αλλά οι διαφορές μέσα στην νεοελληνική γλώσσα δεν είναι μόνο γεωγραφικές. Υπάρχει και μια κάθετη διάταξη η οποία αφορά σε διαφορές στην κοινωνική / γλωσσική συμπεριφορά του ομιλητή (με βάση τη μόρφωση, την περίσταση, το φύλο, την ηλικία κλπ.). Αφού πρώτα  δείξουμε μία σειρά από καρτούν που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του μαθητικού κοινού και θα πυροδοτήσουν μια σειρά από σκέψεις που μπορεί να καταλήξουν σε μια γόνιμη  και δημιουργική συζήτηση, όπως τα παρακάτω:

κατόπιν, μπορούμε να προβάλλουμε αποσπάσματα από τη γνωστή ταινία του μπακαλόγατου, που αναφέρεται στη διαφορά μορφωτικού επιπέδου με συνέπειες στη χρήση του λόγου:







και να τα συγκρίνουμε με το δημοσιογραφικό λόγο του παρακάτω ρεπορτάζ, που συμπεριλαμβάνει και το λόγο ενός εισαγγελέα αλλά και μιας επιτροπής διαμαρτυρόμενων:





Δεν υπάρχουν σχόλια: