Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α  ΛΥΚΕΙΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)

Η θυσία του Αβραάμ


    Συνάδελφοι,

   Σας παρουσιάζω φύλλο εργασίας για πέντε ομάδες με κοινό θέμα το έργο  "Η θυσία του Αβραάμ" του Βιτσέντζου Κορνάρου, το οποίο ανθολογείται στο βιβλίο της Α΄ λυκείου στη σελίδα 97. Πριν να ξεκινήσετε την εργασία κρίνεται αναγκαίο να μιλήσετε για τα εξής θέματα:
  1. το μέτρο του έργου που είναι το δεκαπεντασύλλαβο δίστιχο με ομοιοκαταληξία.
  2. τη γλώσσα - δίνονται ικανοποιητικές πληροφορίες στο εισαγωγικό στη σελίδα 77 - και τη δημιουργική πνοή στην ίδια σελίδα.
  3. λίγες ιστορικές πληροφορίες για την Κρήτη, σελ. 74
  4. λίγα λόγια για το έργο, στις σελίδες 78, 97
  5. λίγες πληροφορίες για το τι είναι θρησκευτικό δράμα.[θεατρικό έργο με ιδιαίτερη δραματική ένταση που δανείζεται ιστορίες από τη θρησκευτική παράδοση, από την εβδομάδα των Παθών και από τους βίους των αγίων. Στόχος είναι κυρίως η ηθική βελτίωση των πιστών και όχι η ιστορική εξέταση των γεγονότων. Γι΄ αυτό το βάρος σε αυτά τα έργα δίνεται στο συναισθηματικό φόρτο των ηρώων που κάποτε ενισχύεται και από την ίδια την εμφάνιση του αγγέλου του Θεού].
Το φύλλο εργασίας είναι το εξής:

Η θυσία του Αβραάμ


ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ, ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΣΕΛ. 97

ΟΜΑΔΑ  Δ
1.       Να δώσετε στοιχεία της γλώσσας του θρησκευτικού δράματος « η θυσία του Αβραάμ» , βασισμένοι και στις πληροφορίες για τη γλώσσα των κειμένων της εποχής στην εισαγωγή στη σελίδα 77.
2.       Το κείμενο είναι θρησκευτικό δράμα. Κάντε  αναφορές από το κείμενο που επιβεβαιώνουν το θρησκευτικό χαρακτήρα του έργου.
3.       «έδε μαντάτο το φερες … κι η ψη  μου βγαίνει». Να αποδοθεί ο λόγος της Σάρρας  περιληπτικά σε μία σελίδα ημερολογίου της.
ΟΜΑΔΑ Β΄
4.       Να γράψετε το μέτρο του θρησκευτικού δράματος και να το αποδώσετε οπτικά σε δύο στίχους του έργου.
5.       Ποια είναι η ιστορία  της θυσίας του Αβραάμ; Να την αναζητήσετε στο διαδίκτυο και να την αποδώσετε σύντομα.
6.       Να μετατρέψετε το απόσπασμα « Άντα, ποια τυχη … ποτέ καλά μαντάτα» σε αφηγηματικό με πρωτοπρόσωπο αφηγητή το Συμπάν που χαίρεται για το ευχάριστο νέο που θα αναγγείλει και αγωνιά για το νέο της Άντας.
ΟΜΑΔΑ Ε
7.       Να εντοπίσετε μία οσφρητική, μία ακουστική και μία οπτική εικόνα μέσα στο κείμενο.
8.       Ποια τα βασικά πρόσωπα του θρησκευτικού δράματος; Ποιες οι σχέσεις μεταξύ τους;
9.       Να μετατρέψετε το απόσπασμα « Μάνα μ’,  επά ΄ν΄το τέκνο σου … ΄ φκαριστήσω» σε αφηγηματικό με πρωτοπρόσωπο αφηγητή τον Ισαάκ.
ΟΜΑΔΑ Γ ΄
10.   Τι είναι το θρησκευτικό δράμα; Αφού αναζητήσετε πληροφορίες από το διαδίκτυο , να πείτε ποιες οι διαφορές της θυσίας του Αβραάμ από ένα κοινό θεατρικό έργο (να λάβετε υπόψη και το εισαγωγικό σημείωμα, σελ. 97).
11.   Να διαγράψετε την ψυχολογική κατάσταση της Σάρρας  με βάση συγκεκριμένες αναφορές στο κείμενο.
12.    Να μετατρέψετε το απόσπασμα « Κερά, καλώς το δέχτηκες  … αγκάλες» σε αφηγηματικό με τριτοπρόσωπο αφηγητή- παρατηρητή.
ΟΜΑΔΑ Α
13.   Να εντοπίσετε μία παρομοίωση και μία μεταφορά στο θρησκευτικό δράμα και να μιλήσετε για τη λειτουργικότητά τους.
14.   Να παρουσιάστε την ιδιότητα της γυναίκας ως μάνας μέσα από το πρόσωπο της Σάρρας και να αναζητήσετε και άλλα πρότυπα μάνας στην ιστορία, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο ή στην καθημερινότητά σας.
15.   Να μετατρέψετε το απόσπασμα «βουηθάτε μου να σηκωθώ  … να του ξεκαθαρίσω» σε αφηγηματικό με πρωτοπρόσωπο αφηγητή τη Σάρα, μια γυναίκα που πονά και αγωνιά για το μαρτύριο του γιου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: