Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΞΕΝΟΦΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ, 2.3.11-16 (ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟ)
Η Δίκη του Θηραμένη


    Συνάδελφοι,

Διαβάζοντας το μεταφρασμένο απόσπασμα του Ξενοφώντα σχετικά με τις αυθαιρεσίες των 30 αλλά και τις εσωτερικές τους αντιθέσεις, μεταξύ των αυτονόητων σχολιασμών που οφείλουμε να κάνουμε σχετικά 1. με την καταμέτρηση των αυθαιρεσιών των Τριάκοντα 2. με τις εσωτερικές συγκρούσεις στον κεντρικό πυρήνα των τριάκοντα σκιαγραφόντας τα δύο άκρα της εσωτερικής πόλωσης (Κριτίας: αδίστακτος, κυνικός, ωμός, βίαιος, εγωκεντρικός, εγωιστής, ατομιστής, αλαζόνας, φασιστικός, ακραία προσωπικότητα, σκληροπυρηνικός, μακριά από συναισθηματισμούς και ανθρωπιστικά αισθήματα,  Θηραμένης: μετριοπαθής, κακοποιό στοιχείο που λυμαίνεται τη δημοκρατία, ωστόσο μακριά από ακρότητες, τα χαρακτηριστικά του προσιδιάζουν σε άτομο με καθαρά ολογαρχικά πιστεύω, επιτήδειος και καιροσκόπος, δεν οδηγει τις καταστάσεις στα άκρα τεντώνοντας το σχοινί) θα μπορούσαμε να θίξουμε τα εξής πέντε σημεία:
  1.  η πολιτική και η ηθική είναι δύο έννοιες που δε συμβαδίζουν στο πέρασμα των χρόνων και σίγουρα δε χαρακτηρίζουν τη σημερινή κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα (συζήτηση στην τάξη).
  2. Στο απόσπασμα παρατηρούμε εναλλαγή Διήγησης (= αφήγηση) με Μίμηση (= διάλογο) κάτι που καθιστά το κείμενο ζωντανό, παραστατικό, άμεσο, κινεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη, διαγράφει καλύτερα τους χαρακτήρες των συνδιαλογόμενων.
  3. Στεκόμενοι στο ζήτημα της θανατικής καταδίκης των συκοφαντών από τους 30 οργανώνουμε έναν αγώνα λόγων με επιχειρήματα υπέρ ή κατά της καταδίκης των συκοφαντών χωρίς προηγουμένως να έχουν το δικαίωμα να απολογηθούν μέσω μιας  νόμιμης δίκης.
  4. Επιπλέον άσκηση: Να δημιουργήσετε ένα σύντομο διάλογο ανάμεσα στον Κριτία και το Θηραμένη καταδεικνύοντας μέσα από τις απόψεις - αντιλήψεις τους τις διαφορές στην ποιότητα του χαρακτήρα τους.
  5. θα ηταν καλό να πούμε λίγα λόγια για το φασισμό όπως αναφέρονται στο βιβλίο του καθηγητή.
Η Δίκη του Θηραμένη & ο Κριτίας

υπέρ της θανάτωσης των συκοφαντών
  • πρόκειται για κακοποιά, ταραχοποιά στοιχεία που λυμαίνονται τη δημοκρατία
  • είναι υπαίτιοι - υπόλογοι για την καταδίκη πολλών αθώων συμπολιτών
  • αποτελούν αντικοινωνικά στοιχεία που προκαλούν αισθήματα ανασφάλειας, φόβου, πανικού, ταραχής στο κοινωνικό σώμα
  • η ατιμωρησία τους δε βελτιώνει την ηθική ποιότητά τους.
  • η ατιμωρησία τους ενθαρρύνει παρόμοιες κερδοσκοπικές ενέργειες και δράσεις από την πλευρά άλλων πολιτών με αντίστοιχη προδιάθεση σε ηθικές παρεκτροπές
κατά της θανάτωσης των συκοφαντών
  • είναι άνθρωποι, θα τους κρίνει ο νόμος
  • έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία
  • η αυτοδικία αποτελεί στοιχείο πρωτόγονων κοινωνιών
  • κανείς δε μπορεί να στερήσει τη ζωή των άλλων

Δεν υπάρχουν σχόλια: