Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Θουκυδίδου Ιστορίαι, βιβλίο 3. κεφ. 70 παράγραφος 1
Ο Θουκυδίδης

Συνάδελφοι,

       Αναλύοντας την πρώτη παράγραφο του κεφαλαίου 70 και έχοντας ήδη μιλήσει για τα γεγονότα της Επιδάμνου, τις δύο μάχες - η μία στη Λευκίμμη το 435 π.Χ.  με νίκη των Κερκυραίων έναντι των Κορινθίων και η δεύτερη στα νησάκια Σύβοτα το 433 π.Χ. με νίκη των Κορινθίων αλλά όχι ολοκληρωτική μετά την επέμβαση των Αθηναίων αρχικά με δέκα πλοία και ύστερα με άλλα 20 πλοία - και την επιστροφή των 250 επιφανών αιχμαλώτων από την Κόρινθο, επικεντρωνόμαστε στις φανερές αφορμές ( λόγω ) και στις ανομολόγητες πραγματικές αιτίες (αληθεστάτη πρόφασις) της επιστροφής τους στην Κέρκυρα και συζητάμε την προσπάθειά τους να "προσποιησαι Κέρκυραν Κορινθίοις". Με αφορμή λοιπόν την προσπάθεια προσέγγισής των Κερκυραίων μυούμε τους μαθητές στη δημιουργική γραφή και τους προετοιμάζουμε για το ρητορικό λόγο που θα διδαχθούν στα ρητορικά κείμενα της β ΄ λυκείου ( όσοι θα ακολουθήσουν τις ανθρωπιστικές σπουδές) .
Ρητορικοί Λόγοι

      Έτσι, σε ένα πρώτο στάδιο συζητάμε για τη δομή του ρητορικού λόγου σύντομα και τους βάζουμε να μπούνε στη θέση ενός ολιγαρχικού αιχμαλώτου που γυρίζει μετά από πέντε χρόνια στην Κέρκυρα και προπαθεί να πείσει τους συμπολίτες του να πάνε με το μέρος των Κορινθίων και να ασπαστούν τις αρχές του ολιγαρχικού πολιτεύματος. 
      Σε ένα δεύτερο στάδιο, διεγείροντας τη φαντασία τους και την κριτική τους ικανότητα τους καλούμε να σκεφτούν τα επιχειρήματα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν ώστα να πείσουν το συμπολίτη τους. Έτσι,τους φέρνουμε σε εαπφή με τις μεθόδους της πειθούς. 
          Τρίτον, τους βάζουμε να συνθέσουν το ρητορικό λόγο, θυμίζοντάς τους ό,τι έχουν μάθει από το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας της α΄ λυκείου (συνδετικές λέξεις, έκφραση, τεκμηρίωση, σε κάθε παράγραφο ένα επιχείρημα). 
            Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας τους ασκούμε στη δραματοποίηση βάζοντάς τους να εκφωνήσουν το ρητορικό τους λόγο. 
 Παρακάτω παρατίθεται το φύλλο εργασίας:

Φύλλο εργασίας, Κεφ. 70,  παράγρ. 1
Με αφορμή το κεφάλαιο 70, παράγρ.  1 της ιστορίας του Θουκυδίδη, να συνθέσεις ένα συμβουλευτικό ρητορικό λόγο με θέμα: 
Θέμα: Είσαι ολιγαρχικός πρώην αιχμάλωτος  των Κορινθίων και γυρίζοντας στη γενέτειρά σου την Κέρκυρα επιχειρείς να πείσεις τους συμπατριώτες σου να συμμαχήσουν με την Κόρινθο.
Προσοχή: ο ρητορικός λόγος έχει:
1.       Προοίμιο (εισαγωγή στο θέμα)
2.       Κύριο μέρος – Διήγηση (επιχειρήματα) 
3.       Επίλογος (κλείσιμο – ανακεφαλαίωση).
Επιχειρήματα: μπορείς να συμπληρώσεις κάποια;
1.     Η Κόρινθος είναι η μητρόπολή μας, μας συνδέουν με αυτήν δεσμοί αίματος.
2.     Εάν ενώσουμε τις θαλάσσιες δυνάμεις μας θα μπορέσουμε κι εμείς να επεκταθούμε με λιγότερο ρίσκο στις αγορές της Δύσης.
3.     ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
4.     ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
5.     ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ΔΟΜΗ ΡΗΤΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ
Προοίμιο:……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Διήγησις – Κ. μέρος: ………………………………………………………………………........................................................
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
(χρήση συνδετικών λέξεων: επιπρόσθετα, παράλληλα, εξάλλου, άλλωστε, τουναντίον = αντιθέτως)
Επίλογος – ανακεφαλαίωση: ……………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………



[ επιπλέον επιχειρήματα: 
- τις καλές προθέσεις των Κορινθίων μπορούμε να τις αντιληφθούμε από την αξιοπρεπή διαβίωσή μας στην πολη τους εδώ και πέντε χρόνια και το σεβασμό που απολαύσαμε στο πρόσωπό μας από αυτούς. 
- Οι Αθηναίοι μας προσεταιρίζονται με δόλιες σκοπιμότητες καθώς εποφθαλμιούν στην στρατηγική θέση του νησιού μας για να εξασφαλίσουν ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές της Δύσης δίχως φυσικά να μας καταστήσουν συνέταιρούς τους. ]



Δεν υπάρχουν σχόλια: